Markedskommentar februar 2025
Nyhetsbildet i februar ble spesielt preget av sterke utspill fra president Trump der de største temaene med europeiske øyne har vært om handelspolitikk og krigen i Ukraina. Konsekvensene av Trumps politikk, med påfølgende 2. og 3. hånds implikasjoner, er vanskelige å spå så det har først og fremst skapt økt usikkerhet, men det er liten tvil om at Trump signaliserer en ‘USA first’ politikk der amerikansk middelklasse skal styrkes gjennom økt innenlands produksjon og bedring i statsfinansene.
Verdensindeksen (MSCI World), amerikanske S&P 500 og Oslo Børs kom inn på den negative siden av streken i februar etter nedgang siste tredjedel av måneden. Den nordiske Vinx-indeksen var opp etter sterk utvikling i Danmark. Vi så tegn til rotasjon ut av Mag 7-aksjene til fordel for europeiske aksjer, som var opp i februar.
I Norden (MSCI Nordic) utviklet aksjer innen kraft, kommunikasjonstjenester og finans seg sterkest i februar. Innen kraft var Ørsted opp 19% etter svak utvikling siste året. De svakeste sektorene var syklisk konsum, eiendom og energi. Innen energi var Neste spesielt svak etter skuffende resultater og varsel om økte investeringer.
Kvartalsrapporteringen for fjerde kvartal var noe blandet i Norden. Mens det var noe bedre enn analytikerne forventet for EBIT og EPS i gjennomsnitt, så ble 2025 forventet EPS kuttet noe i gjennomsnitt. Aksjekursutvikling på rapporteringsdagen var relativt nøytral i gjennomsnitt. Selskapene på Oslo Børs rapporterte noe svakere i gjennomsnitt og så negativ justering av 2025-estimatene.
Global veksttakt ventes å ha svekket seg videre i februar med svak global total-PMI. Det er spesielt amerikanske og franske tjeneste-PMI’er som står for den store nedgangen, noe veiet opp av Kina. Den amerikanske manufacturing ISM kom inn betydelig lavere enn forrige måned, og under konsensus forventing. I tillegg viser private konsumtall og konsumentsentiment svake tegn i USA. Økte tollbarrierer, ønsket om kutt i offentlig sektor og generelt høyere geopolitisk usikkerhet etter Trumps tiltredelse kan fortsette å svekke bildet.
I USA overrasket KPI og kjerne-KPi på oppsiden med hhv 3,0% og 3,3% i februar, mens PCE-deflatoren også var noe over Feds forventning. Sentralbankens møtenotater viste at komiteen ønsker å se mer forbedring i inflasjonstallene før videre rentekutt. Markedet priser likevel inn 2-3 kutt i 2025.
KPI i Norge kom også inn over forventning med KPI og kjerne-KPI på hhv 2,3% og 2,8%. Markedet forventer nå rentekutt i mars og to videre kutt i 2025. Med lønnsinflasjon på rundt 4%, god fart i forbrukernes konsum og et sterkt boligmarked vil justering av rentebanen antakelig avhenge av farten i verdensøkonomiens påvirkning på norsk økonomi.
I EU fortsetter den økonomiske aktiviteten på den svake siden og inflasjonen er omtrent ved inflasjonsmålet. Markedet venter videre 3-4 rentekutt i 2025.
Lange statsrenter falt i USA i februar. Den amerikanske 10-åringen var ned 33 bps til 4,21%. Norske, svenske og tyske langrenter så liten endring. Amerikanske 10-årige ‘inflasjonsjusterte’ TIPS-renter falt til 1,9%.
I kredittmarkedene fortsatte DNB Markets’ nordiske høyrenteindeks sin sterke utvikling. En liten nedgang i kredittpåslagene bidro utover den løpende kupongrenten. E&P var sterkeste sektor i februar. Kredittpåslagene var nær uendret i Europa, men opp i USA i februar.
Trumps annonsering av endringer i amerikansk handelspolitikk påvirket også råvaremarkedene i februar. Olje- (brent) og gassprisene (Dutch 1mo fwd) var ned. Konsekvensene av Trumps utspill er noe tidlig å fastslå, men en global handelskrig vil sannsynligvis gi lavere global vekst og være negativt for oljemarkedet. Trump ønsker å avgrense Irans oljeeksport for å fremtvinge forhandlinger rundt atomprogrammet og gjenoppbygge det amerikanske oljelageret som begge ville være tilstrammende for oljemarkedet. For de europeiske gassprisene påvirket utsikter til varmere vær enn normalt og en økt sannsynlighet for fred i Ukraina med påfølgende økt russisk gasseksport prisen negativt. Kobber styrket seg betydelig etter Trump satte søkelyset på amerikansk kobberimport og en stopp i chilensk kobberproduksjon etter det største strømbruddet på 15 år. Matråvarene ris, soyabønner og mais var ned. Det var også lakseprisen.
Latest news
Arctic Asset Management - Arctic Midt i Måneden - Ny markedsvirkelighet krever selektive valg – og spesialister med global rekkevidde. Velkommen til Arctic Global Select!
Forvalter Tone Varmann og Anders Engebretsen er i studio med investeringsdirektør Albert Collett der de forteller om det nye, globale aksjefondet Arctic Global Select.
I en verden der deler av aksjemarkedet er rekordhøyt priset, mens andre segmenter ligger under radaren, spør vi: Hvordan navigerer man som investor i dette landskapet? Svaret, ifølge Varmann og Engebretsen, ligger i å være godt diversifisert men likevel selektiv — og å kunne gå dit markedet ikke ser.
Arctic Asset Management - Arctic Midt i Måneden - Store utslag og skarpe analyser
Rapporteringsesong med store kursutslag, en president som har gått høyt ut om toll og tariffer, og en dose krig og fred. Aksjeforvalterne Kay-Erik Mamre-Johansen og Arild Huitfeldt diskuterer de viktigste hendelsene med Albert Collett i en forrykende episode.
Arctic Asset Management - Markedskommentar januar 2025
Innsettelsen av President Trump, forventninger om økte tollsatser i viktige regioner og AI-nyheter preget markedet i januar. Det globale aksjemarkedet hadde en sterk åpning på året med verdensindeksen opp 3,8 % målt ved MSCI World Index (NOK) og fortsatte med det den gode utviklingen fra fjoråret.
Arctic Asset Management - Arctic Midt i Måneden - Signaler eller støy? – hvordan jobber forvalterteamet med all informasjon som er tilgjengelig
Innsettelse av Trump som president i USA, «drill, baby, drill», alle presidentens menn (og kvinner), og rapporteringssesong i markedet. Hva er signaler og hva er støy, spør Albert Collett når han har besøk i studio av aksjeforvalter Sindre Sørbye og renteforvalter Vegard Kjølhamar.
Arctic Asset Management - J&J acquires neuroscience company Intra-Cellular Therapies for USD 14.6 billion
Pharmaceutical giant Johnson & Johnson buys Intra-Cellular Therapies, a long-term core holding of Arctic Aurora LifeScience and Arctic Aurora Biotech Select, at a 39% premium.
Arctic Asset Management - Markedskommentar desember 2024
2024 ble nok et godt år for finansmarkedene med solid avkastning for aksjer og selskapsobligasjoner. De store, amerikanske teknologiaksjene ledet an nok en gang. De største selskapenes store vekting i indeksene gjorde at Nasdaq, S&P500 og verdensindeksen (MSCI World) gikk spesielt godt. Nvidia var opp 171 % for året, og markedsverdien av aksjen er nå verdens største.