Markedskommentar april 2025
Nyhetsbildet i april var preget av sterke utspill fra president Trump der hans ‘Liberation Day’ tariff-annonseringer 2. april skapte ekstreme svingninger i finansmarkedene de påfølgende dagene. Minimumstoll på 10 % trådte i kraft på all import fra samtlige land, mens enkelte land fikk betydelig høyere tariffer. Markedene roet seg etter hvert ned etter at Trump så seg nødt til å sette noen tariffer på pause og myke opp flere av tariffnivåene, blant annet som følge av at lange amerikanske statsobligasjoner så et kraftig nedsalg (økning i langrenter), mens langrenter i Europa og Kina falt. Tariffene mot Kina endte som de mest ekstreme på 145 %, dog med unntak for en del elektroniske varer som utgjør ca 20-25 % av handelen mellom landene. Kina ga motmæle og har ikke villet vike etter Trumps forsøk på forhandlinger.
Etter kraftig innhenting mot slutten av måneden endte Verdensindeksen (MSCI World i NOK) ned -0,4 %, amerikanske S&P 500 (USD) ned -0,8 % og Oslo Børs (NOK) ned –1 % i april. Rotasjonen ut av Mag7 fortsatte den første delen av måneden, men ble redusert etter en kraftig sluttspurt for Mag7.
I Norden (MSCI Nordic) utviklet aksjer innen eiendom, kommunikasjonstjenester og stabilt konsum seg sterkest i april. Eiendom så en opptur på utsikter til lavere renter. De svakeste sektorene var IT, kraft og energi. Innen energi tynget prisene.
Kvartalsrapporteringen for første kvartal har vært noe svakt i Norden med selve rapportene noe lavere enn konsensus for EBIT og EPS i gjennomsnitt tross at analytikerne tok ned estimatene i forkant. Estimatene har også blitt kuttet i etterkant.
Global veksttakt svekket seg videre i april med global total-PMI ned til 49,8, under nøytralstreken på 50. Det er spesielt tjeneste-PMI’er som står for den store nedgangen, mens produksjonsbedrifter holdt seg bedre enn fryktet. Den amerikanske manufacturing ISM svekket seg mindre enn forventet, men 48,3 er likevel et lavt nivå. Spørreundersøkelser mot konsumenter og bedrifter viser klare svakhetstegn i USA etter introduksjon av ny politikk.
I USA ble KPI og kjerne-KPI rapportert noe under forventning, på hhv 2,4 % og 2,8 % i mars etter å ha kommet inn på oppsiden de siste månedene. Feds møtenotater viste frykt for stagflasjon med svakere vekst og høyere inflasjon, en retorikk Trump tydelig synes er for haukete. Markedet priser nå inn tre kutt i 2025; det første i juli.
KPI i Norge kom inn på linje med sentralbankens forventning med KPI og kjerne-KPI på hhv 2,6 % og 3,4 %. Markedet forventer nå tre kutt i 2025 også i Norge, med første kutt i juni.
I EU fortsetter den økonomiske aktiviteten på den svake siden og KPI-indikatoren ble rapportert lavere enn forventet med hoved-/kjerne-KPI på hhv 2,2 %/2,4 %. ECB kuttet styringsrenten med 25 bp til 2,25 %. ECBs Lagarde sa at handelskrigen har økt usikkerheten og framhevet at verktøyene ligger klare skulle finansiell stabilitet være truet. Markedet venter videre 2,5 rentekutt i 2025, med første kutt i juni.
Lange statsrenter falt i april. Etter at den amerikanske tiåringen overrasket mange ved å reagere opp på Trumps første utspill, så hentet den seg senere inn og var ned -4 bp for måneden. Norske, svenske og tyske langrenter falt hhv -20 bp, -29 bp og -33 bp.
Kredittmarkedene reagerte raskt på Trumps annonseringer med fall i obligasjonskurser, økte kredittpåslag og stopp i primærmarkedet. Det ble også i disse markedene en gjeninnhenting senere i måneden der DNB Markets’ nordiske høyrenteindeks ikke falt mer enn -1,3 %, med kredittpåslaget opp +100 bp. Hardest gikk det utover oljeservice, mens finans var sterkeste sektor i april. Kredittpåslagene i Europa og USA var opp +22 bp og +31 bp.
Trumps tariffer påvirket også råvaremarkedene i april. Olje- (brent) og gassprisene (Dutch 1mo fwd) falt hhv –18 % og –21 %. Frykten for global handelskrig påvirket etterspørselssiden negativt der USA og Kina står for rundt 40% av verdens oljeforbruk. Oljemarkedsspesifikt var det derimot Opec+ sitt valg om å øke produksjonen med mer enn planlagt som var oppsiktsvekkende. Det virker å markere et skifte i OPECs strategi; bort fra prismål og over til å opprettholde/øke markedsandeler. En ny produksjonsøkning ble kommunisert ved inngangen til mai.
Europeiske gasspriser ble presset av flere av de samme faktorene som oljemarkedet. I tillegg ble det meldt om svak asiatisk LNG etterspørsel, overraskende sterk vekst i amerikansk LNG eksport og mildt vær i Europa.
Konjunktursensitive råvarer som kobber, aluminium, sink og jernmalm falt ila måneden. Hvete, ris, og laks falt også ila april.
Latest news
Arctic Asset Management - What has caused the recent volatility in the healthcare sector?
Arctic Aurora LifeScience's CIO, Ulrica Slåne Bjerke, and portfolio manager, Daniel Bolanowski, share their thoughts on what caused the sector's bumpy ride in April and the first few days of May.
Arctic Asset Management - Arctic Midt i Måneden - Liberation day - Når volatiliteten blir en mulighet
April har vært preget av nye tolltiltak fra USA, geopolitisk uro og uvanlig høy volatilitet i både aksje- og rentemarkedene. I denne episoden av Arctic Midt i Måneden får du innsikt i hva som rører seg i markedet – og hvordan vi håndterer det i våre porteføljer.
Arctic Asset Management - Markedskommentar mars 2025
Oslo Børs trosset svak global utvikling
Til tross for en svak måned på de globale børsene, steg den norske fondsindeksen OSEFX med 1,3 % i mars. Til sammenligning falt den amerikanske S&P 500-indeksen med 5,8 % målt i USD. Den globale aksjeindeksen MSCI World falt med 10,8 % målt i norske kroner, og med 4,6 % målt i USD. Den nordiske VINX Benchmark-indeksen (i NOK) falt med 10,5 %, i stor grad som følge av en kursnedgang på 27 % for Novo Nordisk.
Arctic Asset Management - Arctic Midt i Måneden - Ny markedsvirkelighet krever selektive valg – og spesialister med global rekkevidde. Velkommen til Arctic Global Select!
Forvalter Tone Varmann og Anders Engebretsen er i studio med investeringsdirektør Albert Collett der de forteller om det nye, globale aksjefondet Arctic Global Select.
I en verden der deler av aksjemarkedet er rekordhøyt priset, mens andre segmenter ligger under radaren, spør vi: Hvordan navigerer man som investor i dette landskapet? Svaret, ifølge Varmann og Engebretsen, ligger i å være godt diversifisert men likevel selektiv — og å kunne gå dit markedet ikke ser.
Arctic Asset Management - Markedskommentar februar 2025
Nyhetsbildet i februar ble spesielt preget av sterke utspill fra president Trump der de største temaene med europeiske øyne har vært om handelspolitikk og krigen i Ukraina. Konsekvensene av Trumps politikk, med påfølgende 2. og 3. hånds implikasjoner, er vanskelige å spå så det har først og fremst skapt økt usikkerhet, men det er liten tvil om at Trump signaliserer en ‘USA first’ politikk der amerikansk middelklasse skal styrkes gjennom økt innenlands produksjon og bedring i statsfinansene.
Arctic Asset Management - Arctic Midt i Måneden - Store utslag og skarpe analyser
Rapporteringsesong med store kursutslag, en president som har gått høyt ut om toll og tariffer, og en dose krig og fred. Aksjeforvalterne Kay-Erik Mamre-Johansen og Arild Huitfeldt diskuterer de viktigste hendelsene med Albert Collett i en forrykende episode.