Markedskommentar Juli 2024
Small-cap-rotasjon i sommermåneden
Small-cap aksjer gjorde det best i juli. Etter lang tids meravkastning for storselskapene og ‘Magnificent seven’ i USA, var det rotasjon mot andre selskaper i juli. Småselskapsindeksen Russel 2000 steg med hele 10,1 % i juli, mens teknologiindeksen Nasdaq 100 falt med -1,6 %. Man så den samme trenden i Norden hvor MSCI Nordic Small Cap indeksen steg med 2,3 %, mens MSCI Nordic Large Cap indeksen falt med -2,3 % (begge målt i euro). Det finnes flere mulige forklaringer. Forventede rentekutt sees som relativt sett mer positivt for små selskaper, fordi de ansees som mer sensitive til økonomisk aktivitet, og fordi de som gruppe har en høyere belåning. Mange mener også at posisjoneringen i markedet var blitt kraftig tiltet mot de store aksjene relativt til de små, slik at en rebalansering eller gevinstsikring kunne gi store utslag begge veier. Noen satt også spørsmålstegn rundt avkastningen på investert kapital innen kunstig intelligens for de største teknologiselskapene i USA. For eksempel etter Google-eier Alphabet sine kvartalstall, hvor sjef Sundar Pichai sa at «risikoen ved underinvestering [i kunstig intelligens] er dramatisk mye større enn risikoen ved overinvestering». I 1. halvår 2024 investerte Alphabet for hele 25 milliarder dollar, en nær dobling fra 13 milliarder dollar i 1. halvår 2023. Det blir viktig at disse investeringene på sikt øker selskapets inntjening.
I sum hadde verdens børser en grei måned. S&P 500 indeksen i USA steg med 1,1 %. I Norge steg fondsindeksen OSEFX med 3,1 %, mens den nordiske VINX indeksen steg med 1,9 % målt i norske kroner. Beste sektorer i Norden i juli ble kraftforsyning, kommunikasjonstjenester og eiendom. I Japan falt Nikkei 225 indeksen med -1,2 % målt i yen, etter en del volatilitet forbundet med en renteheving fra den japanske sentralbanken.
Råvareprisene falt i juli. Brent-olje for levering i oktober falt fra 84 til 81 dollar per fat. Prisene på metaller som kobber, jernmalm og aluminium sank med henholdsvis -4 %, -6% og -10 %. Prisene på matvarer som hvete og soya sank med henholdsvis -8 % og -11 %.
Resultatsesongen for 2. kvartal har startet bra. Når 121 av 168 selskaper i den nordiske VINX indeksen har rapportert, er den positive overraskelsen mot konsensus 1-2 % på både omsetning og resultat. Veksten år/år er henholdsvis 1 % på omsetning og 8 % på resultatet. Etter at 60 % av selskapene i S&P 500 i USA har rapportert, er den positive resultat-overraskelsen mot konsensus 3,5 % (justert). Veksten år/år er 4 % for omsetning for 11 % for resultatet (ex. finans).
En sommerstille måned for nordisk kreditt. DNBs nordiske high yield indeks steg med 0,8 % i juli. Nye utstedelser i obligasjonsmarkedet tok sommerferie. Norsk 3-måneders nibor-rente har ligget omtrent flatt det siste året, og er nå på 4,76 %. Lange statsrenter falt i juli. Amerikansk 10årig statsrente var ned til 4,03 % (fra 4,40 %) og norsk 10årig statsrente falt til 3,47 % (fra 3,65 %). Norske og svenske kroner svekket seg noe. Det kom svenske inflasjonstall som viste KPIF på 1,3 % år/år for juni. Dette er langt under den svenske Riksbankens inflasjonsmål på 2 %. Det forventes flere rentekutt i Sverige fremover.
Juli var en aktiv måned i amerikansk politikk. Et attentatforsøk mot Donald Trump mislyktes med få centimeter. Den første debatten mellom Trump og Biden i slutten av juni viste en aldrende Biden, og fikk oddsen til å tippe mot republikanerne før valget i november. Dette ble etterfulgt av at Biden trakk seg fra valgkampen. Biden pekte på visepresident Harris som sin foretrukne etterfølger, og hun sees nå som den trolige demokratiske kandidaten til presidentvalget. I markedet har enkelte sett Trump som bra for ‘small business’ og Harris som bra for ‘big business’, relativt sett. Trumps visepresident kandidat J.D. Vance uttalte ved Republikanernes konferanse at partiet er «ferdig med å imøtekomme Wall Street. Vi vil forplikte oss til arbeiderne». Harris er fra California, og skal ha et godt forhold til teknologimiljøet der. Det er uvisst i hvilken grad poltikk var en faktor for aksjemarkedet i juli. Men Trumps økte sjanser hos bookmakerne har i det minste sammenfalt med small-cap rotasjonen i USA.
Latest news
Arctic Asset Management - Arctic Midt i Måneden - The episode you’re gonna actually love
Vi runder av året med Midt i måneden-episoden som you’re gonna actually love!
Hvor skal rente- og aksjemarkedet i 2025? Vil biotech og fedmemedisin fortsatt være tungvektere på avkastningsfronten? – og må bredde og indeks vike for seleksjon for å oppnå den gode avkastningen?
Dette og mer når Cathrine Foyn, Tone Varmann og Ulrica Slåne Bjerke er i studio hos Albert Collett.
Arctic Asset Management - Arctic Midt i Måneden - Resultatsesong og nye analysemetoder med AI
Årets siste resultatsesong er historie og forvalterteamet har som alltid hatt møter med mange selskaper, og store mengder data har blitt prosessert på kort tid. For å oppsummere resultatene har Albert Collett fått besøk av forvalterne Alexander Larstedt Lager og Arild Huitfeldt, i tillegg til data scientist Ola Kirkerud som forteller hvordan AI benyttes til å effektivisere analysejobben for forvalterteamet.
Arctic Asset Management - Markedskommentar oktober 2024
De store aksjemarkedsindeksene, inkludert verdensindeksen (MSCI World), den nordiske (Vinx-indeksen) og amerikanske S&P 500, kom inn på den negative siden av streken i oktober etter et betydelig fall siste uken. Usikkerheten har økt med en åpen sluttspurt i det amerikanske valget og en betydelig økning i amerikanske langrenter i oktober. Oslo Børs ga positiv avkastning (i NOK) i oktober.
Arctic Asset Management - Arctic Midt i Måneden - Resultatsesongen, hett kredittmarked, USA og valget
I denne utgaven av Midt i Måneden har Albert Collett fått besøk av renteforvalter Cathrine Foyn og aksjeforvalter Ole Dahl. Sammen tar de en runde på det brennhete kredittmarkedet, USA og det forestående valget, og resultatsesongen så langt.
Arctic Asset Management - Markedskommentar september 2024
Inflasjon og rentekutt, geopolitiske spenninger og stimulansepakker i Kina preget aksjemarkedene i september. Amerikanske aksjer steg med 2,0 % (S&P 500 USD), godt hjulpet av det første rentekuttet, mens Oslo Børs (OSEFX NOK) falt med 1,2 % på grunn av svakere sentiment i energisektoren. Globalt steg MSCI World Index (NOK) med 1,5 %. MSCI Emerging Markets (USD) steg med 6,5 %, drevet av en oppgang på 23,5 % i det kinesiske markedet, målt ved MSCI China (USD). Norden hadde en svak utvikling i september, med et fall på 3,1 % målt ved VINX-indeksen (NOK).
Arctic Asset Management - Arctic Midt i Måneden - Er det salg på Oslo Børs?
Oslo Børs er meget attraktivt priset sett opp mot andre globale markeder med en PE på 11 og høy avkastning på kapitalen, men hva skjer når globale renter og oljeprisen faller?
I studio har Albert Collett fått besøk av Arild Huitfeldt og Alexander Larsted Lager for å snakke om hvilken påvirkning renter og energipriser har på Oslo Børs, og hvor vi skal fremover.