Markedskommentar Juli 2024

Small-cap-rotasjon i sommermåneden

Small-cap aksjer gjorde det best i juli. Etter lang tids meravkastning for storselskapene og ‘Magnificent seven’ i USA, var det rotasjon mot andre selskaper i juli. Småselskapsindeksen Russel 2000 steg med hele 10,1 % i juli, mens teknologiindeksen Nasdaq 100 falt med -1,6 %. Man så den samme trenden i Norden hvor MSCI Nordic Small Cap indeksen steg med 2,3 %, mens MSCI Nordic Large Cap indeksen falt med -2,3 % (begge målt i euro). Det finnes flere mulige forklaringer. Forventede rentekutt sees som relativt sett mer positivt for små selskaper, fordi de ansees som mer sensitive til økonomisk aktivitet, og fordi de som gruppe har en høyere belåning. Mange mener også at posisjoneringen i markedet var blitt kraftig tiltet mot de store aksjene relativt til de små, slik at en rebalansering eller gevinstsikring kunne gi store utslag begge veier. Noen satt også spørsmålstegn rundt avkastningen på investert kapital innen kunstig intelligens for de største teknologiselskapene i USA. For eksempel etter Google-eier Alphabet sine kvartalstall, hvor sjef Sundar Pichai sa at «risikoen ved underinvestering [i kunstig intelligens] er dramatisk mye større enn risikoen ved overinvestering». I 1. halvår 2024 investerte Alphabet for hele 25 milliarder dollar, en nær dobling fra 13 milliarder dollar i 1. halvår 2023. Det blir viktig at disse investeringene på sikt øker selskapets inntjening.

I sum hadde verdens børser en grei måned. S&P 500 indeksen i USA steg med 1,1 %. I Norge steg fondsindeksen OSEFX med 3,1 %, mens den nordiske VINX indeksen steg med 1,9 % målt i norske kroner. Beste sektorer i Norden i juli ble kraftforsyning, kommunikasjonstjenester og eiendom. I Japan falt Nikkei 225 indeksen med -1,2 % målt i yen, etter en del volatilitet forbundet med en renteheving fra den japanske sentralbanken.

Råvareprisene falt i juli. Brent-olje for levering i oktober falt fra 84 til 81 dollar per fat. Prisene på metaller som kobber, jernmalm og aluminium sank med henholdsvis -4 %, -6% og -10 %. Prisene på matvarer som hvete og soya sank med henholdsvis -8 % og -11 %.

Resultatsesongen for 2. kvartal har startet bra. Når 121 av 168 selskaper i den nordiske VINX indeksen har rapportert, er den positive overraskelsen mot konsensus 1-2 % på både omsetning og resultat. Veksten år/år er henholdsvis 1 % på omsetning og 8 % på resultatet. Etter at 60 % av selskapene i S&P 500 i USA har rapportert, er den positive resultat-overraskelsen mot konsensus 3,5 % (justert). Veksten år/år er 4 % for omsetning for 11 % for resultatet (ex. finans).

En sommerstille måned for nordisk kreditt. DNBs nordiske high yield indeks steg med 0,8 % i juli. Nye utstedelser i obligasjonsmarkedet tok sommerferie. Norsk 3-måneders nibor-rente har ligget omtrent flatt det siste året, og er nå på 4,76 %. Lange statsrenter falt i juli. Amerikansk 10årig statsrente var ned til 4,03 % (fra 4,40 %) og norsk 10årig statsrente falt til 3,47 % (fra 3,65 %). Norske og svenske kroner svekket seg noe. Det kom svenske inflasjonstall som viste KPIF på 1,3 % år/år for juni. Dette er langt under den svenske Riksbankens inflasjonsmål på 2 %. Det forventes flere rentekutt i Sverige fremover.

Juli var en aktiv måned i amerikansk politikk. Et attentatforsøk mot Donald Trump mislyktes med få centimeter. Den første debatten mellom Trump og Biden i slutten av juni viste en aldrende Biden, og fikk oddsen til å tippe mot republikanerne før valget i november. Dette ble etterfulgt av at Biden trakk seg fra valgkampen. Biden pekte på visepresident Harris som sin foretrukne etterfølger, og hun sees nå som den trolige demokratiske kandidaten til presidentvalget. I markedet har enkelte sett Trump som bra for ‘small business’ og Harris som bra for ‘big business’, relativt sett. Trumps visepresident kandidat J.D. Vance uttalte ved Republikanernes konferanse at partiet er «ferdig med å imøtekomme Wall Street. Vi vil forplikte oss til arbeiderne». Harris er fra California, og skal ha et godt forhold til teknologimiljøet der. Det er uvisst i hvilken grad poltikk var en faktor for aksjemarkedet i juli. Men Trumps økte sjanser hos bookmakerne har i det minste sammenfalt med small-cap rotasjonen i USA.

Latest news

  1. Arctic Asset Management -

    Markedskommentar Juni 2024

    Aksjemarkedene leverte et sterkt første halvår med tosifret avkastning. I juni ga den nordiske Vinx-indeksen, verdensindeksen og amerikanske S&P 500 også positiv avkastning, mens Oslo Børs falt på feil side av streken.

  2. Arctic Asset Management -

    Arctic Midt i Måneden - Arctic Global Select - Det nye fondet "alle" snakker om

    Albert Collett har fått besøk i studio av forvalter, Tone Varmann, som forteller om det nye fondet «Arctic Global Select». Hør hvordan Tone bygger et globalt forvalterteam, med sektorspesialister i de mest disruptive delene av markedet som komplementerer hverandre gjennom skiftende markedsforhold. – og hvem det nye aksjefondet, Arctic Global Select, passer for.

  3. Arctic Asset Management -

    Markedskommentar Mai 2024

    Aksjemarkedet hadde en positiv utvikling i mai, hvor Oslo Børs ledet an med en oppgang på 5,2% hjulpet av en bred oppgang i råvarepriser og fortsatt god fart i shipping. Globalt steg verdensindeksen målt ved MSCI World Index (NOK) med 3,9% og det amerikanske aksjemarkedet steg 4,8% (S&P 500 USD). 

  4. Arctic Asset Management -

    Biotech hitting the news

    This morning, Ulrica Slåne Bjerke, portfolio manager and CIO for our healthcare funds Arctic Aurora LifeScience and Biotech Select, was invited to Dagens Industri’s TV Börsmorgon. She commented on topics currently in focus regarding the sector, obesity stocks Novo and Lilly, falling interest rates positive for biotech, Novavax share price soaring as well as some Swedish med tech companies having an uphill day.