Markedskommentar Februar 2024
Bedring i makroøkonomiske nøkkeltall ga oppgang for både statsrenter og aksjemarked i februar. Den nordiske Vinx-indeksen, amerikanske S&P 500 og verdensindeksen viste god månedsavkastning, mens det norske aksjemarkedet (OSEFX i NOK) berget seg på riktig side av streken i februar. Som i 2023, var det spredning i feltet der noen få, store aksjer sto for mye av avkastningen.
I Norden (MSCI Nordic) hadde aksjer innen syklisk konsum, helse og finans sterkest utvikling i februar. Innen syklisk konsum gjorde Volvo Cars, etter svak utvikling over en lengre periode, ett hopp opp 38 % etter bedre enn forventet Q4-resultat. I tillegg vil Volvo Carsdele ut deler av Polestar til aksjonærene, og ikke lenger finansiere selskapet.
De svakeste sektorene var energi, eiendom og materialer. Innen energi leverte tungvekteren Equinorgodkjente resultater for fjerde kvartal, men skuffet markedet med sin guidingrundt utbytte og kapitalallokering.
Rapporteringssesongen for fjerde kvartal har vært på den svake siden med kutt i analytikerestimatene. De fleste sektorer så estimatkutt i Norden med de største kuttene innen energi-og materialsektorene. På den positive siden var blant annet norsk sjømat og store, svenske banker.
Global industri-PMI steg 0,4 punkter til 50,3 i februar, som er på den positive siden av nøytralnivået på 50, men impliserer svak vekst. Med sterkere tjeneste-PMI’erventes global compositePMI til rundt 52. USA har vist positive tegn på makrofronten over en lengre periode, mens Europa, der tallene har vært svake, har snudd oppover igjen etter nyttår. I USA viste Atlanta Fedssiste lønnsvekstundersøkelse 5,0 % årsvekst.
Konsumpriser i den vestlige verden har falt tilbake fra høye nivåer, men fortsetter å rapporteres over sentralbankenes mål og faller ikke like raskt som mange hadde sett for seg. Den amerikanske konsumprisindeksen falt tilbake til en årstaktpå 3,2 % i januar, mens kjerne-KPI falt til 3,9 % som var over konsensus’ forventning. Powell snakket om oppsiderisiko på inflasjonen. I Norge falt KPI og kjerne-KPI til hhv 4,7 % og 5,3 %.
Lange statsrenter steg på sterkere makroøkonomiske nøkkeltall (inkludert inflasjon) i februar. Ettersom kortrentene holdt seg relativt stabile så er rentekurven i USA mindre invertert enn ved årsskiftet.
I kredittmarkedene fortsatte DNB Markets’ nordiske høyrenteindeks sin sterke utvikling og var opp 1,0 % i februar og 3,0 % så langt i år. Oljeselskaper hadde en god måned i høyrentemarkedet, mens finans hadde en tøffere måned. Kredittpåslagene falt i Norden, Europa og USA i februar.
Oljeprisen beveget seg noe oppover i februar. OPEC+, ledet an av Saudi Arabia og Russland, har blitt enige om å utvide kartellets frivillige kutt på 2,2m fat/dag ut 2024. Naturgassprisen fortsetter å tynges av høye varelagre etter en mild vinter og gode vindforhold for vindmøller i Europa. Basemetallene kobber, aluminium, sink og jernmalm falt tilbake. Matråvarene hvete, soyabønner og mais falt også tilbake.
Den norske kronen fortsatte å svekke seg mot euro, dollar og gull i februar.
Latest news
Arctic Asset Management - Markedskommentar August 2024
De store børsindeksene vendte tilbake til positivt territorium i august, etter et krakk forårsaket av reverseringen av den japanske carry-traden kombinert med svake arbeidsmarkedstall i begynnelsen av måneden. Mens den nordiske Vinx-indeksen, verdensindeksen og den amerikanske S&P 500-indeksen hadde positiv avkastning, gikk Oslo Børs noe ned.
Arctic Asset Management - Arctic Midt i Måneden - Porteføljeposisjonering inn mot en spennende høst
Den skandinaviske sommerferien ble avløst av et globalt børsfall i starten av august. Dette er bakteppet når våre aksje- og renteforvaltere tar pulsen på det nordiske markedet, og forteller hvordan de har posisjonert porteføljene inn mot høsten. I studio har Albert Collett besøk av renteforvalter Trond Tømmerås og aksjeforvalter Kay-Erik Mamre-Johansen.
Arctic Asset Management - Markedskommentar Juli 2024
Small-cap aksjer gjorde det best i juli. Etter lang tids meravkastning for storselskapene og ‘Magnificent seven’ i USA, var det rotasjon mot andre selskaper i juli. Småselskapsindeksen Russel 2000 steg med hele 10,1 % i juli, mens teknologiindeksen Nasdaq 100 falt med -1,6 %. Man så den samme trenden i Norden hvor MSCI Nordic Small Cap indeksen steg med 2,3 %, mens MSCI Nordic Large Cap indeksen falt med -2,3 % (begge målt i euro).
Arctic Asset Management - Roche appreciates 5.8% on promising oral anti-obesity data
NEWS. Roche finished Wednesday 5.8% up, corresponding to more than USD 16 billion in market cap, after disclosing Phase 1 data from CT-996 in obese patients, showing 7.3% weight loss (6.1% placebo-adjusted) after four weeks of treatment.
Arctic Asset Management - Markedskommentar Juni 2024
Aksjemarkedene leverte et sterkt første halvår med tosifret avkastning. I juni ga den nordiske Vinx-indeksen, verdensindeksen og amerikanske S&P 500 også positiv avkastning, mens Oslo Børs falt på feil side av streken.
Arctic Asset Management - Arctic Midt i Måneden - Arctic Global Select - Det nye fondet "alle" snakker om
Albert Collett har fått besøk i studio av forvalter, Tone Varmann, som forteller om det nye fondet «Arctic Global Select». Hør hvordan Tone bygger et globalt forvalterteam, med sektorspesialister i de mest disruptive delene av markedet som komplementerer hverandre gjennom skiftende markedsforhold. – og hvem det nye aksjefondet, Arctic Global Select, passer for.