Markedskommentar August 2024

Sterkt børscomeback etter kortvarig global finansuro

De store børsindeksene vendte tilbake til positivt territorium i august, etter et krakk forårsaket av reverseringen av den japanske carry-traden kombinert med svake arbeidsmarkedstall i begynnelsen av måneden. Mens den nordiske Vinx-indeksen, verdensindeksen og den amerikanske S&P 500-indeksen hadde positiv avkastning, gikk Oslo Børs noe ned. 

I Norden (MSCI Nordic) var det aksjer innen forbruksvarer, IT og kommunikasjon som hadde den sterkeste utviklingen i august. Oppgangen var bredt basert. De svakeste sektorene var finans, industri og forsyning. I forsyningssektoren overrasket Ørsteds kvartalsrapport markedet med ytterligere nedskrivninger. 

Kvartalsrapportene for andre kvartal var i gjennomsnitt noe bedre enn analytikernes konsensusforventninger til omsetning, driftsresultat og nettoresultat. Likevel var den gjennomsnittlige aksjekursreaksjonen svakt negativ. Noen selskaper, som Novo Nordisk, falt på selve rapportdagen, men endte måneden opp etter at markedet hadde oppsummert. 

Den samlede globale PMI-indeksen forventes å ha forbedret seg noe i august, til et nivå på rundt 53. Mens PMI for tjenesteytende næringer stiger, faller PMI for industrien, og det globale tallet faller ytterligere under 50. Den kinesiske PMI-en kom inn litt bedre enn ventet i august, og Caixins PMI for industrien steg med 0,5 til 50,4. 

Konsumprisveksten har falt tilstrekkelig til at flere sentralbanker har signalisert rentekutt. Jerome Powell sa på Jackson Hole-konferansen at «tiden er inne», ettersom økningen i arbeidsledigheten ser ut til å veie opp for de siste desimalene ned til målet på 2 %. Han bekreftet dermed at det er sannsynlig med minst ett rentekutt i september. Markedet priser nå inn et kutt på 100 basispunkter innen 2024. 

Norges Bank signaliserte ingen endring i styringsrenten og bekreftet at den vil bli liggende på samme nivå en stund til. Selv om KPI gradvis faller og arbeidsledigheten stiger svakt, pekte sentralbanken på høy kostnadsinflasjon i bedriftene og en svak krone. Likevel priser markedet inn ett eller to rentekutt før året er omme. 

I EU ligger kjerneinflasjonen på rundt 3 %, noe som er høyere enn ESBs tidligere anslag, men det forventes fortsatt ett eller to rentekutt i september og totalt 75 basispunkter før nyttår. Inflasjons- og arbeidsmarkedsdata i Sverige førte til at Riksbanken kuttet styringsrenten med 25 basispunkter til 3,5 % i august, og markedet forventer ytterligere 75 basispunkter innen utgangen av året. 

De lange statsrentene var noe lavere i USA og Norge, uendret i Tyskland og noe høyere i Sverige. Rentekurvene har falt noe i USA og Norge den siste måneden. 

I kredittmarkedene fortsatte DNB Markets' nordiske high yield-indeks sin sterke utvikling. Kredittspreadene var mer eller mindre uendret, noe som tyder på at avkastningen hovedsakelig kom fra kupongrenten. Eiendom gjorde det spesielt godt i august, med en oppgang på mer enn 4 %. Finanssektoren hadde den svakeste utviklingen. Primærmarkedene våknet til liv igjen etter sommerferien. Kredittspreadene gikk noe inn i Europa og USA i august. 

Oljeprisen falt noe i august etter å ha handlet i et intervall mellom 78 og 82 dollar. Tegn på svakere oljeetterspørsel og økonomisk vekst i Kina ble oppveid av bedre amerikanske data og utsikter til rentekutt. På tilbudssiden falt oljeeksporten og produksjonen fra Libya kraftig som følge av politisk uro, samtidig som rykter om at OPEC ikke vil forlenge produksjonskuttene fra oktober, tynget stemningen. De europeiske gassprisene steg i august etter at LNG-importen til Europa overrasket på nedsiden på grunn av sterkere etterspørsel andre steder i verden, krigshandlinger i nærheten av russiske gassleveranser gjennom Ukraina økte forsyningsrisikoen, og september er en vedlikeholdsperiode på norsk sokkel, noe som øker sårbarheten. Basismetallene aluminium, jernmalm og sink steg alle i august, mens kobber gikk marginalt ned. Matvarene ris, soyabønner og mais svekket seg, mens hvete steg. Prisen på laks falt. 

Den norske kronen styrket seg mot euro, dollar og gull i august.  

Latest news

  1. Arctic Asset Management -

    Arctic Midt i Måneden - Ny markedsvirkelighet krever selektive valg – og spesialister med global rekkevidde. Velkommen til Arctic Global Select!

    Forvalter Tone Varmann og Anders Engebretsen er i studio med investeringsdirektør Albert Collett der de forteller om det nye, globale aksjefondet Arctic Global Select.

    I en verden der deler av aksjemarkedet er rekordhøyt priset, mens andre segmenter ligger under radaren, spør vi: Hvordan navigerer man som investor i dette landskapet? Svaret, ifølge Varmann og Engebretsen, ligger i å være godt diversifisert men likevel selektiv — og å kunne gå dit markedet ikke ser.

  2. Arctic Asset Management -

    Markedskommentar februar 2025

    Nyhetsbildet i februar ble spesielt preget av sterke utspill fra president Trump der de største temaene med europeiske øyne har vært om handelspolitikk og krigen i Ukraina. Konsekvensene av Trumps politikk, med påfølgende 2. og 3. hånds implikasjoner, er vanskelige å spå så det har først og fremst skapt økt usikkerhet, men det er liten tvil om at Trump signaliserer en ‘USA first’ politikk der amerikansk middelklasse skal styrkes gjennom økt innenlands produksjon og bedring i statsfinansene.

  3. Arctic Asset Management -

    Arctic Midt i Måneden - Store utslag og skarpe analyser

    Rapporteringsesong med store kursutslag, en president som har gått høyt ut om toll og tariffer, og en dose krig og fred. Aksjeforvalterne Kay-Erik Mamre-Johansen og Arild Huitfeldt diskuterer de viktigste hendelsene med Albert Collett i en forrykende episode.

  4. Arctic Asset Management -

    Markedskommentar januar 2025

    Innsettelsen av President Trump, forventninger om økte tollsatser i viktige regioner og AI-nyheter preget markedet i januar. Det globale aksjemarkedet hadde en sterk åpning på året med verdensindeksen opp 3,8 % målt ved MSCI World Index (NOK) og fortsatte med det den gode utviklingen fra fjoråret.