Markedskommentar September 2023
Norsk oppgang drevet av energi
Historisk er september svakeste måned i aksjemarkedet, og denne måneden var intet unntak. Nordiske VINX benchmark falt med -1,7 % (målt i NOK), MSCI World falt med -4,4 %, og amerikanske S&P 500 falt med -4,9 %. Hovedindeksen på Oslo Børs steg med +2,8 % og nådde ny ‘all-time high’, løftet av aksjer innen olje og energi. Blant sektorene i Norden var energi og kommunikasjonstjenester inkludert telekom på topp, mens kraftforsyning og eiendom kom på bunn. I USA var tema i markedet bl.a. renteoppgang, streik ved bilfabrikkene, og budsjettforhandlinger.
Lange renter steg mer enn korte renter i september. Rentekurven ble dermed mindre ‘invertert’, ikke ved at korte renter falt, men ved at lange renter steg. Dette indikerer at markedet tror på renter som er ‘higher for longer’, men også mindre sannsynlighet for svak økonomisk vekst. Amerikansk årlig BNP-vekst for 2. kvartal ble rapportert til 2,1 %. Amerikansk 10-årig statsrente hoppet fra 4,1% til 4,6%. Norsk 10-årig statsrente steg fra 3,8 % til 4,0 %, mens 3 måneders NIBOR-rente var flat på 4,7 %.
Riksbanken i Sverige og Norges Bank hevet renten. Som forventet hevet Norges Bank med 25 basispunkter til 4,25 %. Mer uventet var det at renten «trolig» heves ytterligere 25 basispunkter i desember. Og banken skriver at «trolig vil det være behov for å holde renten oppe en god stund fremover». Svenske Riksbanken hevet også renten med 25 basispunkter til 4,0 %, og rentebanen viser at den kan komme til å heves ytterligere. Norske og svenske kroner stryket seg med 2-3 % mot euro i september. I USA holdt FED styringsrenten uendret, mens ECB økte med 25 basispunkter.
Kredittmarkedet hadde en OK måned. I sum steg DNBs nordiske høyrenteindeks med 0,6 % i september. Obligasjoner spreadet litt inn i Norge og i Europa, men spreadet noe ut i Sverige og i USA. Energi og shipping er fremdeles relative vinnere, mens eiendom er utfordrende. Aktiviteten i det nordiske obligasjonsmarkedet er høy, med mange nye utstedelser.
Oljeprisen steg, mens andre råvarer var mer blandet. Saudi Arabia og Russland annonserte tidlig i september at de vil fortsette sine produksjonskutt ut året; dette inkluderer Saudi Arabias ekstrakutt på 1 million fat per dag. Brent olje for desember-levering steg fra 86 til 92 dollar per fat. Matvarepriser som hvete, ris og soyabønner falt med -5-6 % i september. Metallpriser var mer blandet, med 8 % oppgang for aluminium, 1 % oppgang for jernmalm, mens gull falt med nesten -5%.
Latest news
Arctic Asset Management - Arctic Midt i Måneden - Resultatsesong og nye analysemetoder med AI
Årets siste resultatsesong er historie og forvalterteamet har som alltid hatt møter med mange selskaper, og store mengder data har blitt prosessert på kort tid. For å oppsummere resultatene har Albert Collett fått besøk av forvalterne Alexander Larstedt Lager og Arild Huitfeldt, i tillegg til data scientist Ola Kirkerud som forteller hvordan AI benyttes til å effektivisere analysejobben for forvalterteamet.
Arctic Asset Management - Markedskommentar oktober 2024
De store aksjemarkedsindeksene, inkludert verdensindeksen (MSCI World), den nordiske (Vinx-indeksen) og amerikanske S&P 500, kom inn på den negative siden av streken i oktober etter et betydelig fall siste uken. Usikkerheten har økt med en åpen sluttspurt i det amerikanske valget og en betydelig økning i amerikanske langrenter i oktober. Oslo Børs ga positiv avkastning (i NOK) i oktober.
Arctic Asset Management - Arctic Midt i Måneden - Resultatsesongen, hett kredittmarked, USA og valget
I denne utgaven av Midt i Måneden har Albert Collett fått besøk av renteforvalter Cathrine Foyn og aksjeforvalter Ole Dahl. Sammen tar de en runde på det brennhete kredittmarkedet, USA og det forestående valget, og resultatsesongen så langt.
Arctic Asset Management - Markedskommentar september 2024
Inflasjon og rentekutt, geopolitiske spenninger og stimulansepakker i Kina preget aksjemarkedene i september. Amerikanske aksjer steg med 2,0 % (S&P 500 USD), godt hjulpet av det første rentekuttet, mens Oslo Børs (OSEFX NOK) falt med 1,2 % på grunn av svakere sentiment i energisektoren. Globalt steg MSCI World Index (NOK) med 1,5 %. MSCI Emerging Markets (USD) steg med 6,5 %, drevet av en oppgang på 23,5 % i det kinesiske markedet, målt ved MSCI China (USD). Norden hadde en svak utvikling i september, med et fall på 3,1 % målt ved VINX-indeksen (NOK).
Arctic Asset Management - Arctic Midt i Måneden - Er det salg på Oslo Børs?
Oslo Børs er meget attraktivt priset sett opp mot andre globale markeder med en PE på 11 og høy avkastning på kapitalen, men hva skjer når globale renter og oljeprisen faller?
I studio har Albert Collett fått besøk av Arild Huitfeldt og Alexander Larsted Lager for å snakke om hvilken påvirkning renter og energipriser har på Oslo Børs, og hvor vi skal fremover.
Arctic Asset Management - Markedskommentar August 2024
De store børsindeksene vendte tilbake til positivt territorium i august, etter et krakk forårsaket av reverseringen av den japanske carry-traden kombinert med svake arbeidsmarkedstall i begynnelsen av måneden. Mens den nordiske Vinx-indeksen, verdensindeksen og den amerikanske S&P 500-indeksen hadde positiv avkastning, gikk Oslo Børs noe ned.