Månedskommentar Februar 2023
Etter en god start falt aksjemarkedene tilbake mot slutten av måneden etter at høyere enn forventet inflasjon og utsikter til høyere renter tynget markedene. Oslo Børs og Nordenindeksen viste positiv utvikling, mens verdensindeksen, MSCI World Index, og amerikanske S&P 500 endte i negativt territorie.
Aksjer innen syklisk konsum, finans og kommunikasjon ledet an i Norden (MSCI Nordic) i februar og har også vært best hittil i år. For finans har bankene hatt en sterk periode der høyere renter gir høyere rentemarginer. De svakeste sektorene var teknologi, materialer og eiendom. Eiendom reagerer negativt på høyere renteutsikter.
Resultater for fjerde kvartal for selskaper på Oslo Børs var i gjennomsnitt bedre enn forventning og slo forventing mer enn et gjennomsnittlig kvartal. I de andre nordiske landene kom derimot resultatene inn svakere relativt til konsensus sammenliknet med et gjennomsnittlig kvartal.
Preliminære PMI’er for februar var bedre enn ventet i den vestlige verden. Global PMI ventes å ha klatret over nøytralnivået på 50. Gjenåpning har gjort at Kina er på riktig vei. Arbeidsledigheten er lav. I USA ble det skapt flere jobber enn ventet i januar og arbeidsledigheten sank videre til 3.4%. Jobber skapt var av dårligere kvalitet da det var deltidsstillinger som sto for oppgangen mens fulltidsstillinger falt.
Konsumpriser i flere land i den vestlige verden overrasket på oppsiden. Den amerikanske konsumprisindeksen kom inn som forventet mens kjerneinflasjonen og US Feds prefererte ‘GDP deflator’ oversteg forventingene. Flere sentralbankrepresentanter uttalte seg også mer haukete i forhold til rentehevinger. I tillegg fortsetter lønnsvekstundersøkelsen til Atlanta Fed å komme inn over 6%. I Norge fortsatte kjerne-KPI å stige, til 6,4%. Rapportert lønnsvekst endte på 4,4% i februar, over Norges Banks tidligere estimat.
Frykten for at den vedvarende høye inflasjonen skal resultere i pris-lønnspiraler gjorde at den amerikanske sentralbanken økte styringsrenten med nye 25 bp, mens sentralbankene i Europa, Sverige, England, New Zealand og Australia økte alle med 50 bp. I kombinasjon med videre høye inflasjonstall og sterke arbeidsmarkeder legger det press på Norges Bank foran neste rentemøte.
Med økte inflasjonsforventninger gjorde de lange statsrentene et byks i februar. Amerikanske, tyske, norske og svenske tiårsrenter økte med hhv 41 bp, 37 bp, 58 bp og 60 bp til hhv 3,9%, 2,6%, 3,5% og 2,7%. Mens den norske rentekurven er relativt flat så har den amerikanske ligget invertert i en lengre periode og signaliserer resesjon.
I kredittmarkedene fortsatte DNB Markets’ nordiske høyrenteindeks sin sterke start på året og var opp 1,4% i februar og opp 3,1% hittil i år. Finans har ledet an som den sterkeste sektoren. Internasjonalt så vi europeiske og amerikanske investment grade-kredittpåslag stige med 0-5 bp i februar.
Råvareprisene falt over hele linjen i februar – energi, metaller og innsatsfaktorer til matproduksjon. Prisene for olje og naturgass fortsatte tilbakefallet etter toppen i sommer. Etterslep på vedlikehold av raffinerier, lagerbygging i USA og vekst i shaleolje gjør balansen mindre fordelaktig for olje. Lagerbygging i Europa, en varmere enn ventet vinter og en lavere oljepris er med på å trekke naturgassprisen nedover. Svakere energipriser i kombinasjon med større renteforskjell mot utlandet bidro antakelig til at kronen svekket seg mot Euro og Dollar i februar.
Latest news
Arctic Asset Management - Markedskommentar april 2025
Nyhetsbildet i april var preget av sterke utspill fra president Trump der hans ‘Liberation Day’ tariff-annonseringer 2. april skapte ekstreme svingninger i finansmarkedene de påfølgende dagene.
Arctic Asset Management - Arctic Midt i Måneden - Liberation day - Når volatiliteten blir en mulighet
April har vært preget av nye tolltiltak fra USA, geopolitisk uro og uvanlig høy volatilitet i både aksje- og rentemarkedene. I denne episoden av Arctic Midt i Måneden får du innsikt i hva som rører seg i markedet – og hvordan vi håndterer det i våre porteføljer.
Arctic Asset Management - Markedskommentar mars 2025
Oslo Børs trosset svak global utvikling
Til tross for en svak måned på de globale børsene, steg den norske fondsindeksen OSEFX med 1,3 % i mars. Til sammenligning falt den amerikanske S&P 500-indeksen med 5,8 % målt i USD. Den globale aksjeindeksen MSCI World falt med 10,8 % målt i norske kroner, og med 4,6 % målt i USD. Den nordiske VINX Benchmark-indeksen (i NOK) falt med 10,5 %, i stor grad som følge av en kursnedgang på 27 % for Novo Nordisk.
Arctic Asset Management - Arctic Midt i Måneden - Ny markedsvirkelighet krever selektive valg – og spesialister med global rekkevidde. Velkommen til Arctic Global Select!
Forvalter Tone Varmann og Anders Engebretsen er i studio med investeringsdirektør Albert Collett der de forteller om det nye, globale aksjefondet Arctic Global Select.
I en verden der deler av aksjemarkedet er rekordhøyt priset, mens andre segmenter ligger under radaren, spør vi: Hvordan navigerer man som investor i dette landskapet? Svaret, ifølge Varmann og Engebretsen, ligger i å være godt diversifisert men likevel selektiv — og å kunne gå dit markedet ikke ser.
Arctic Asset Management - Markedskommentar februar 2025
Nyhetsbildet i februar ble spesielt preget av sterke utspill fra president Trump der de største temaene med europeiske øyne har vært om handelspolitikk og krigen i Ukraina. Konsekvensene av Trumps politikk, med påfølgende 2. og 3. hånds implikasjoner, er vanskelige å spå så det har først og fremst skapt økt usikkerhet, men det er liten tvil om at Trump signaliserer en ‘USA first’ politikk der amerikansk middelklasse skal styrkes gjennom økt innenlands produksjon og bedring i statsfinansene.
Arctic Asset Management - Arctic Midt i Måneden - Store utslag og skarpe analyser
Rapporteringsesong med store kursutslag, en president som har gått høyt ut om toll og tariffer, og en dose krig og fred. Aksjeforvalterne Kay-Erik Mamre-Johansen og Arild Huitfeldt diskuterer de viktigste hendelsene med Albert Collett i en forrykende episode.