Markedskommentar November 2023

Beste måned for obligasjoner siden 1985!

Lange statsrenter falt kraftig i november; en reversering fra sterk oppgang i september og oktober. Dette ga en rotasjon i det norske og nordiske aksjemarkedet mot mer rentesensitive selskaper og sektorer, som eiendom, syklisk konsum, vekstselskaper og kvalitetsselskaper med høyere prisingsmultipler enn markedet. Aksjer innen olje og shipping falt. I Norden steg VINX indeksen med solide 7,0 % i november (målt i norske kroner), mens i Norge steg OSEFX indeksen med 2,9 %. S&P 500 indeksen i USA steg med hele 8,9 %. 

Etter bekymringer rundt høyt tilbud av lange statspapirer i USA, ble markedet beroliget av planen for nye utstedelser. Det amerikanske finansdepartementet planlegger mindre utstedelse av lange statsobligasjoner enn forventet i 2024. Noen dager senere kom amerikanske inflasjonstall for oktober, som viste vekst i konsumprisene på 3,2 % år/år mot 3,3 % forventet, og ned fra 3,7 % foregående måned. Ingen ytterligere renteøkninger prises inn av rentemarkedet i USA. Samtidig er veksten god, med endelig BNP-vekst for 3. kvartal på 5,2 %. I Euroområdet kom inflasjonen også inn lavere enn forventet på 2,4 % år/år mot 2,7 % konsensus. I Sverige holdt Riksbanken styringsrenten uendret, etter 50-50 sannsynlighet for en heving i forkant av rentemøtet. Amerikansk 10 årig statsrente falt fra 4,93 % til 4,33 % i november. Norsk 10 årig statsrente falt fra 4,09 % til 3,60 %. Norske og svenske kroner styrket seg med henholdsvis 3 % og 6 % mot amerikanske dollar.

Kredittmarkedet steg i november. DNBs nordiske høyrenteindeks var opp med rundt 1 %. Oppgangen var størst for eiendomsobligasjoner i Sverige, som har hatt svak utvikling tidligere i 2023. I Europa og USA kom kredittpåslagene enda mer ned enn i Norden, noe som i kombinasjon med lavere rentenivå, ga sterk avkastning. Globale markeder har overvekt av fastrentepapirer, mens det er overvekt av flytende rente obligasjoner i Norden.   

Resultatsesongen i Norden ble god for de største selskapene, men mer blandet for de små. Likevektet mellom 168 selskaper i VINX indeksen kom salget inn som forventet (+0,1 %), mens bunnlinjen var svakere (-2,5 %). Ser man derimot på de 25 største selskapene i indeksen, var både omsetning og bunnlinjen bedre enn forventet med henholdsvis 1,0 % og 4,2 %. Det var også en positiv kursreaksjon på rapporteringsdagen med 1,8 %. Resultatveksten er fortsatt god, med 15 % økt topplinje og 11 % økt nettoresultat år/år. Aksjer innen energi og finans overrasket på oppsiden, mens forsyning og eiendom overrasket på nedsiden. 

Brent oljepris for januar-levering falt fra 85 til 83 dollar per fat i november. Nederlandsk gasspris falt marginalt fra 13,8 til 13,1 dollar per mmbtu. Prisene på både kobber og jernmalm steg med 4 %, mens aluminiumsprisen falt med -4 %. Matvarepriser som hvete, soya og ris steg med henholdsvis 3 %, 4 % og 8 %.

Latest news

  1. Arctic Asset Management -

    Arctic Midt i Måneden - Resultatsesong og nye analysemetoder med AI

    Årets siste resultatsesong er historie og forvalterteamet har som alltid hatt møter med mange selskaper, og store mengder data har blitt prosessert på kort tid. For å oppsummere resultatene har Albert Collett fått besøk av forvalterne Alexander Larstedt Lager og Arild Huitfeldt, i tillegg til data scientist Ola Kirkerud som forteller hvordan AI benyttes til å effektivisere analysejobben for forvalterteamet.

  2. Arctic Asset Management -

    Markedskommentar oktober 2024

    De store aksjemarkedsindeksene, inkludert verdensindeksen (MSCI World), den nordiske (Vinx-indeksen) og amerikanske S&P 500, kom inn på den negative siden av streken i oktober etter et betydelig fall siste uken. Usikkerheten har økt med en åpen sluttspurt i det amerikanske valget og en betydelig økning i amerikanske langrenter i oktober. Oslo Børs ga positiv avkastning (i NOK) i oktober.

  3. Arctic Asset Management -

    Markedskommentar september 2024

    Inflasjon og rentekutt, geopolitiske spenninger og stimulansepakker i Kina preget aksjemarkedene i september. Amerikanske aksjer steg med 2,0 % (S&P 500 USD), godt hjulpet av det første rentekuttet, mens Oslo Børs (OSEFX NOK) falt med 1,2 % på grunn av svakere sentiment i energisektoren. Globalt steg MSCI World Index (NOK) med 1,5 %. MSCI Emerging Markets (USD) steg med 6,5 %, drevet av en oppgang på 23,5 % i det kinesiske markedet, målt ved MSCI China (USD). Norden hadde en svak utvikling i september, med et fall på 3,1 % målt ved VINX-indeksen (NOK). 

  4. Arctic Asset Management -

    Arctic Midt i Måneden - Er det salg på Oslo Børs?

    Oslo Børs er meget attraktivt priset sett opp mot andre globale markeder med en PE på 11 og høy avkastning på kapitalen, men hva skjer når globale renter og oljeprisen faller?

    I studio har Albert Collett fått besøk av Arild Huitfeldt og Alexander Larsted Lager for å snakke om hvilken påvirkning renter og energipriser har på Oslo Børs, og hvor vi skal fremover.

  5. Arctic Asset Management -

    Markedskommentar August 2024

    De store børsindeksene vendte tilbake til positivt territorium i august, etter et krakk forårsaket av reverseringen av den japanske carry-traden kombinert med svake arbeidsmarkedstall i begynnelsen av måneden. Mens den nordiske Vinx-indeksen, verdensindeksen og den amerikanske S&P 500-indeksen hadde positiv avkastning, gikk Oslo Børs noe ned.